18:55



{n_video}
Bacówka u Kazka
bacówki
16.9 km od: Willa Helan


Opis
Bacówka u Kazka w Leśnicy 
Prowadzę gospodarstwo ekologiczne, wypas owiec odbywa się na łąkach bogatych w dziko rosnące zioła, daleko od szos.

Wyrabiam prawdziwe certyfikowane oscypki.
U mnie można nabyć wyroby tradycyjne z mleka owczego, owczo-krowiego i krowiego:
 
  • Oscypek - owczy ser wędzony wytwarzany z twardej parzonej masy w formie obustronnego stożka o wadze ok. 600-800 g.
  • Gołkę - o wadze 300-500 g. W kształcie walca i malutkie 30-50 g.
  • Serki - redykołki. Charakteryzują się one określonym smakiem, konsystencją i barwą.
  • Bryndzę – wytwarzaną z bundzu, czyli z świeżego, owczego sera, który poddany jest fermentacji w bacówce przez okres około 2 tygodni, następnie ser mieli się dodając soli do smaku i konserwacji.
  • Żyntycę - napój otrzymany w wyniku fermentacji mlekowej.
  • Bundz - jest świeżym słodkim serem, otrzymanym w wyniku sklagania mleka.
  • Oferujemy również jagnięcinę, baraninę i kiełbasę gazdowską.
Serdecznie zapraszam

Do góry